Rauman LUKON LEGENDAT osa 1

Teppo Rastio oli ensimmäinen raumalainen jääkiekon suurpelaaja.


Nuorena monia lajeja eri raumalaisseuroissa harrastanut "Eetu" Rastio nostettiin Lukon edustusjoukkueeseen jo 16-vuotiaana kaudella 1950/51. Suomen maajoukkueessa Rastio teki arvokisadebyyttinsä Tukholman MM-turnauksessa 1954. Hän oli samalla ensimmäinen pelaaja, joka valittiin arvokisoihin Helsingin, Tampereen tai Hämeenlinnan ulkopuolelta.

Todellisen läpimurtonsa Rastio teki kuitenkin vasta siirryttyään opintojensa perässä Tampereen Ilvekseen 1956. Kaksi kautta tupsukorvissa toi kaksi Suomen mestaruutta ja valinnan Suomen parhaaksi jääkiekkoilijaksi 1957. Tampereen-vuosinaan Rastio pelasi myös jalkapalloa SM-sarjan Ilves-Kissoissa saaden tililleen jopa yhden A-maaottelun. Rakennusmestariksi valmistunut Rastio osallistui myös maan ensimmäisen tekojääradan valmistamiseen Tampereelle 1956.
alattuaan Raumalle 1958 Rastio jatkoi uraansa Lukossa. Koska seurassa oli 1960-luvun alkuvuosina kosolti lupaavia hyökkääjiä, hän sai siirron puolustajaksi. Lukon ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Suomen mestaruuden tuoneella kaudella 1962/63 Rastio voittikin SM-sarjan syöttötilaston. Rastio lopetti pelaajauransa vasta 1971 tahkottuaan SM-sarjaa 18 kautta.

Tosiaan Teppo Rastio pelasi vielä kauden 1970-71 Lukossa palattuaan ulkomaan projektista siviilityössään (Tomi Rastio hienosti korjasi asian, kiitos).


Matti Keinosen voidaan sanoa olleen ensimmäisiä suureen julkisuuteen nousseita suomalaisia jääkiekkoilijoita.

Myös hänen pelaajauransa edusti uutta aikakautta: Keinonen pelasi kaikkiaan viidessä eri SM-sarjaseurassa. Ennen kaikkea suomalainen jääkiekkohistoria muistaa Matti "Mölli" Keinosen legendaarisena "Ruotsin tappajana". Julma arvonimi oli kuitenkin lähtöisin ruotsalaisten lehtimiesten kynästä.

Rauman Lukko nousi SM-sarjaan 1960 - sopivasti samana vuonna kuin nuori Matti Keinonen pelasi seuran edustusjoukkueessa ensimmäisen kautensa. Keväällä 1963 Raumalla juhlittiin Suomen mestaruutta Keinosen ollessa joukkueen suuria nimiä.

Leijoniin Matti Keinonen oli noussut vuotta ennen Lukon mestaruuskautta. Hän pelasi komeat yhdeksät MM-kisat ja kahdet olympiakisat 1962-73. Maajoukkueuransa kuuluisimman ottelun Keinonen pelasi Tampereen MM-kisoissa 1965, kun hän laukoi Suomen molemmat maalit Leijonien venyessä 2-2-tasapeliin Ruotsia vastaan. Kyseessä oli ensimmäinen kerta kun Leijonat otti pisteen arvokisaottelussa joltakin jääkiekon neljästä silloisesta suurmaasta.
Mölli" Keinosen tehokkuus kaukalossa perustui erinomaiseen luistelu- ja mailankäsittelytaitoon. Usein hieman kömpelöt puolustajat joutuivat pujottelukepeiksi Keinosen kurvaillessa maalia kohti.


SM-sarjaa ja SM-liigaa 19 kautta pelannut Jorma Vehmanen kuului kaukalon luotettaviin työmyyriin niin pelaajaroolinsa kuin pitkän jääkiekkouransakin puolesta.

Arvokisatasollakin hän ehti edustaa Leijonia yhdeksässä turnauksessa.

Vasta B-juniori-ikäisenä jääkiekon aloittanut Jorma Vehmanen debytoi Lukon SM-sarjajoukkueessa 1963 - juuri kun seura oli voittanut historiansa ainoan Suomen mestaruuden. Lukossa Vehmanen ehti voittaa SM-hopean ja kaksi pronssia ennen kuin siirtyi Helsinkiin ja HJK:n paitaan.